Bio

Anna Ietswaart, aangenaam. Ik werk als contentspecialist en eindredacteur, offline en online. Na mijn studie ging ik aan de slag als webredacteur bij de overheid. Dat beviel goed en inmiddels heb ik brede ervaring met online dienstverlening in de publieke sector. 

Ter leringhe ende vermaeck

Binnen de studie Nederlandse taal en letterkunde  specialiseerde ik me in de historische letterkunde. Ik onderzocht of er verschil is in betekenis bij de verschillende woorden voor 'vertalen' in Middelnederlandse prologen. 

Webredactie

Na mijn afstuderen werd ik van de Middeleeuwen naar het digitale tijdperk gelanceerd. Ook overheden gingen steeds meer online doen, en zo begon ik als webredacteur op een Vlaams ministerie in Brussel. Het Amsterdamse Zeeburg liet in 1999 als eerste stadsdeel een eigen website bouwen, en ik mocht bijdragen aan het informatieontwerp en gebruikersonderzoek. Daarbij moest het informatieontwerp geen afspiegeling worden van de organisatiestructuur maar van de behoefte van de bewoners en ondernemers.

 

Van Zeeburg was het een kleine stap naar Amsterdam Kennisstad Cyburg. We rolden innovatieve applicaties uit in de digitale proeftuin die het stadseel was geworden. De gemeente Amsterdam volgde, en zo raakte ik betrokken bij innovatieve projecten als AmsterdamMail, Web-in-a-box en Atlas Amsterdam.

Bladen maken

Voor de Rabobank maakte ik in totaal 7 jaar het ledenblad U-lokaal. Met het maken van een blad had ik tijdens mijn studie kennis gemaakt bij het faculteitsblad van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, Babel. Eerst als redacteur, later als hoofd- en eindredacteur. In Amsterdam brachten we het blad zelf rond, dat hoefde in West-Friesland gelukkig niet. 

Taaltraining

Naast het eenpitten wilde ik graag meer met mensen werken. In 2014 begon ik als taaltrainer Nt1/Nt2. Tegelijkertijd volgde ik de Leergang Nt2 en meertaligheid aan de Universiteit van Amsterdam. 

In opdracht van de gemeente Rotterdam nam ik enkele honderden intakes af van inburgeraars en oudkomers in die stad in het kader van de Wet taaleis. In 2018 ging ik bij het Cito aan de slag als beoordelaar Staatsexamen I en II.

Voor Van Dale verzorgde ik voor verschillende opdrachtgevers trainingen Zakelijk Nederlands. 

Archeologie

Naast mijn werk volgde ik vanaf 2006 de bachelor Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Ik koos de richting Prehistorie van het Nabije Oosten en liep stage bij opgravingen in Syrië (Sabi Abyad) en Egypte (Fayum). 

Erfgoedstudies

Na de bachelor Archeologie volgde ik de master Cultural Heritage Studies aan het University College London. Ik liep stage bij Hampton Court en het Geoffrey Museum. Deze studie breidde ik uit met een traineeship Documentary Filmmaking bij het Museum of Londen en Oral History Recording bij de British Library. 

Voor UNESCO werkte ik mee aan een survey langs woonhuizen in werelderfgoedstad Bukhara, Oezbekistan. Op de vraag welke ethische, esthetische en financiële overwegingen de doorslag geven voor bewoners om het

interieur in traditionele stijl te laten renoveren dan wel de woning te moderniseren, studeerde ik cum laude af. Een samenvatting van mijn bevindingen verscheen in Habitat. Vernacular Architecture for a Changing Planet (Thames & Hudson).  

Van Eesterenmuseum

Terug in Nederland was ik erg blij met de kans die ik kreeg om werkervaring op te doen op mijn vakgebied. Als coördinator van de jaren 50 museumwoning van het Amsterdamse Van Eesterenmuseum beschreef ik de collectie, leidde bezoekers rond en werkte ik mee aan het begeleidende boekje Goed wonen. Geschiedenis van een keurmerk.  

Fotografie

Ik kan ontzettend genieten van fotografie, zowel passief als actief. Ik schreef erover voor Ons Amsterdam en studeerde af op de rol van de fotografie in de archeologie. Bekijk mijn fotoseries van onder meer Iran, Albanië, Oezbekistan, Georgië en Syrië.  In 2018 volgde ik een jaar de parttime opleiding Fotografie aan de Koninklijke Academie in Den Haag. 

Opleiding en training

 

 • Online professional
  Klantgerichte webcontent · Content governance ·  Digitale toegankelijkheid ·  User testing ·  Toptaken ·  Analytics  ·  Webcare · Social skills · Webtechniek
   

 • UX & content
  Contentdesign · Expert review · UX-writing · Customer journey mapping
   

 • Online copywriter
  SEO Copywriting · Online Storytelling · Persuasive Copywriting · Webredactie · Schrijven voor social media · UX Writing

 

 • Nederlands als Tweede Taal, master Universiteit van Amsterdam
 • Nederlandse taal en letterkunde, doctoraal Universiteit van Amsterdam
 • Fotografie - Koninklijke Academie Den Haag
 • Cultural Heritage Studies - master University College London

 • Archeologie - bachelor Universiteit van Leiden
 • Oral History - British Library, interviewtechnieken bij historisch onderzoek
 • Documentaire film - Museum of London: story board, cameratechniek, interviewtechniek, montage