Een website beheren houdt niet op bij nieuwe content plaatsen. Want als ik een webtekst publiceer, wil ik ook weten of hij wordt gevonden en begrepen. Kom ik daarin problemen tegen, dan denk ik graag mee over een geschikte aanpassing. De rollen van webredacteur, contentspecialist, eindredacteur, contentmanager lopen bij mij vaak in elkaar over.
Even een stukje online zetten? Onderschat de waarde van een goede webredacteur niet. In een goede webtekst:
Als eindredacteur van een website of online platform check ik webteksten en -pagina's op:
Productie van nieuwe inhoud op basis van verzoeken uit de organisatie en een contentkalender, zoals:
Daarnaast pak ik graag klussen aan die kunnen worden geschaard onder de taken van een contentmanager. Zoals:
samen met het marketing en communicatieteam afspraken over doel, doelgroep, boodschap en schrijfstijl vastleggen in een contentstrategie
een stijlgids samenstellen en verspreiden in de organisatie
frequentie van publicaties per medium vastleggen in een contentkalender
opdracht geven voor het maken van content, intern en extern
bestaande content beheren, monitoren en optimaliseren
bezoekcijfers en zoekopdrachten verzamelen, duiden, rapporteren en waar nodig verbeteringen voorstellen
waar nodig opdracht geven voor gebruikersonderzoek en dit begeleiden
een eventuele contentmigratie organiseren en begeleiden.
Van lange webteksten met jargon en ingewikkelde zinsconstructies wordt niemand blij. Daarom schrijf ik het liefst op taalniveau B1. Maar met wat moeilijke woorden vervangen of lange zinnen in stukken hakken, ben je er nog niet.
Voor wie schrijven we? Met verschillende tools krijg ik inzicht in achtergrond, verwachtingen en voorkennis van de doelgroep.
Analyse van zoekwoorden, pagina en plaats van zoeken (heatmaps) en bouncepercentage geven een beeld van de effectiviteit van de content. Een A/B-test kan een vermoeden met actuele cijfers onderbouwen.
Is er gebruikersfeedback? Kunnen we die anders ophalen met een online enquete of via het klantcontactcenter?
Je wilt de gebruikerservaring van je applicatie verbeteren maar je hebt de tijd niet om het probleem in kaart te brengen - laat staan het op te lossen. Het hele traject van evaluatie en optimalisatie noem ik 'De wasstraat'. Samen met de klant bepaal ik doel en diepgang van de review.
Alle content is weer actueel en foutloos, formulieren werken goed en het aantal pdf's is minimaal. Om de kennis en ervaring te delen met het team, kun je kiezen voor coachende eindredactie; niet uit handen nemen maar laten zien wat een tekst beter maakt. Voor een grotere groep is een klassikale training heel geschikt, eventueel over meerdere weken met opdrachten om thuis te doen.